Oglaševanje

Paradižniki bodo obrodili kot nori, če jim dodate to kuhinjsko sestavino

author
N1
17. maj 2025. 05:05
paradižnik, gojenje, sajenje
PROFIMEDIA

Dodajte eno preprosto sestavino in uživajte v rekordnem pridelku paradižnika.

Oglaševanje

Gojenje paradižnika na domačem vrtu je lahko pravi izziv – gre za rastlino, ki potrebuje veliko hranil, da lahko razvije močno steblo in bogato obrodi. Pomlad je čas, ko paradižnik začne intenzivno rasti in zato zahteva pravo podporo – še posebej, če želite velike, sočne plodove. In prav v tem obdobju mu lahko na preprost, naraven način pomagate – z nečim, kar sicer pogosto roma v smeti: kavno usedlino, piše britanski Express.

Strokovnjak za vrtnarjenje Shane Genziuk opozarja, da je kavna usedlina eden najboljših naravnih pripomočkov za bujno rast paradižnika. "Uporabljena kavna usedlina vsebuje dušik in druge dragocene snovi, ki izboljšajo strukturo tal in spodbujajo rast zdravih rastlin," pravi. Dodaja, da bo zemlja s pomočjo kavne usedline postala bolj rahla in blago kisla – to pa je idealno okolje za paradižnik.

Oglaševanje

Močnejša stebla in zaščita pred škodljivci

Z dodajanjem kavne usedline paradižniku pomagate razviti debelejša, močnejša stebla, ki bodo pozneje zlahka nosila težo zorjenih plodov. A to še ni vse – kavna usedlina ima tudi dodatno prednost: zaradi svojega močnega, grenkega vonja in kislih lastnosti deluje kot naravni odganjalec polžev in nekaterih žuželk.

Koliko je dovolj?

Kot pri vsakem gnojilu velja tudi tukaj: zmernost je ključna. Čeprav je kavna usedlina naravna, lahko s pretiravanjem povzročite preobilje dušika. To lahko pripelje do bujnega zelenja, a slabšega pridelka plodov.

Oglaševanje

Dodajte pol do eno skodelico uporabljene kavne usedline na posamezno rastlino paradižnika. Raje začnite z manjšo količino in jo po potrebi postopno povečujte glede na odziv rastline in razmere v vašem vrtu, še priporoča Genziuk.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih